Mutlu Bebeklerin Cimcime Anneleri

13 Kasım 2011 Pazar

İstanbul'un Fethine şahit olmak...

Bugünkü gezi yerim PANORAMA 1453 TARİH MÜZESİ idi.


Açıkçası giderken neyle karşılacağım ile ilgili en ufak bir bilgim yoktu. Aslında iyiki de yoktu.
Öncelikle bu kadar yoğun ilgi gösterildiğini hiç tahmin etmemiştim. Aracımızı park ettik ve doğruca binadan içeri girdik.. Müzeye adım atar atmaz çok değişik bir atmosfer bekliyor sizi.
İstanbulun fethini her detayıyla anlatan çok güzel bir müze.Bu arada girişte hemen solda 5 TL ye kiralayabileceğiniz sesli rehberinizi almayı unutmayınız. en üst kata çıktığınızda çok işinize yaracak.



Giriş katında ve altında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethi ile ilgili izlediği strateji, Şehrin yeniden kurulması ve düzenlenmesi için yapılan çalışmalar, fetihlerle geçen bir hayatın hikayesi ve geniş ufuklu bir şair Fatih ile tanışacaksınız..




1204 yılında Haçlıların tahribatına uğrayan İstanbul, bir daha kendini toparlayamamıştı. Osmanlı için, İstanbul'un korunması fetih kadar önemliydi. İstanbul'un Fethini küçük, İmarını büyük savaş ilan eden Fatih,Şehrin gerçek kurucularındandır.Dini hoşgörüsü ile bir çok farklı dinden insanın bir arada yaşaması için uygun yaşam şartlarını sağlamıştır.

Muhteşem yüzyılı izleyenler bu ismi hatırlarlar sanırım filmdeki karekterin dedesi falan olmalı ki isimleri aynı ; Matrakçı Nasuh efendinin elinden çıkmış, 1538 'de yapılmış İstanbul'a ait bir  şehir planı ;


Evet gelelim, müzeye ismini veren panoramik kata. Dünyada şuan 30 'a yakın panoramik müze bulunmaktadır. 1453 Panoramik Tarih müzesini dünyada ki benzerlerinden ayıran özellikleri ise, hem yatay hem dikey olarak tam panorama olmasıdır. 360 derece kesintisiz, çerçevesiz ve sınırsız. Ve böylece sizi doğrudan fetihin içine alıyor. Kendinizi, Top ateşlerinin ortasında, Fatih Sultan Mehmet'in tam karşısında buluveriyorsunuz. 21 yaşında gencecik bir hükümdar..Bir yanınızdan yaralılar taşınıyor kağnılarla , arkanızda Ulubatlı Hasan dikiveriyor bayrağı kalenin en tepesine..
Farkındaysanız hala orda kalmış gibiyim.. Çok etkileyici ve görülmesi gereken bir müze. Ses efektleri çok güzel ama biraz daha arttırılsa daha iyi olurmuş sanırım. Bu arada müzeye girerken kiraladığımız sesli rehberimiz, yürüdüğümüz noktadaki karşımıza çıkan görselleri bize anlattı. Bu yüzden de resimlerde anlatılmak istenenleri ve fark etmediğimiz detayları gözden kaçırmamış olduk..
Bir kaç fotoğraf çekebildim..
En kısa sürede gitmelisiniz.





Adresi : Topkapı Kültür Parkı Merkez Efendi mah.Topkapı (Topkapıdaki eski İstanbul Otogarının oldugu mevkiide)

Tam : 5 TL
Öğrenci : 3 TL

www.panoramikmuze1453.com

Mutlu haftalar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba ziyaretçi Cimcime,
Yorumun kısa sürede yayınlanacaktır..
Teşekkürler